No Calendar Events Found or Calendar not set to Public.

ORMAsport

Proponujemy Państwu szkolenie z zakresu dietetyki i suplementacji oraz prawidłowego planowania procesu redukcji tkanki tłuszczowej (łączenia odpowiedniej strategii żywienia, diety i suplementacji z aktywnością fizyczną ukierunkowaną na spalanie tkanki tłuszczowej).

Cele szkolenia

Istotą szkolenia jest przedstawienie mechanizmów kompleksowej diagnostyki dietetycznej wraz z projektowaniem indywidualnie dopasowanej diety i suplementacji - z naciskiem na prawidłową dietę redukcyjną, a także prawidłowe łączenie wybranych form aktywności ruchowej z dietą ukierunkowaną na odchudzanie (redukcję tkanki tłuszczowej). Szkolenie składa się z dwóch etapów, których celem jest przedstawienie m.in:

  • fizjologicznych podstaw żywienia,
  • mechanizmów kompleksowej diagnozy dietetycznej - umożliwiającej poznanie cech indywidualnych odbiorcy (niezbędnych do ułożenia prawidłowej i dopasowanej diety),
  • mechanizmów prawidłowej i trwałej redukcji tkanki tłuszczowej,
  • kompleksowego projektowania indywidualnej i zbilansowanej diety oraz diety redukcyjnej (ukierunkowanej na odchudzanie),
  • prawidłowego stosowania suplementacji wspomagającej dietę (w tym dietę redukcyjną),
  • prawidłowego łączenia wybranych form aktywności wspomagających dietę redukcyjną.

Najważniejszym celem szkolenia jest przełożenie specjalistycznej wiedzy na rozwiązania praktyczne przekładające się na wysoką skuteczność w pracy z klientami.

Program szkolenia

Etap 1 – (weekendowy) - Podstawy i kompleksowa diagnoza dietetyczna.

Prowadzony w formie interaktywnych zajęć teoretycznych ściśle związanych z częścią praktyczną, obejmuje:

Część teoretyczną:

  • Fizjologiczne podstawy prawidłowego żywienia.
  • Cechy zbilansowanej diety
    (Proponowane zalecenia żywieniowe uwzględniają wytyczne WHO i Polskiego Instytutu Żywienia).
  • Główne składniki pokarmowe oraz interakcje między nimi w perspektywie zbilansowanej diety
    (Proponowane zalecenia żywieniowe uwzględniają wytyczne WHO i Polskiego Instytutu Żywienia).
  • Mechanizmy prawidłowej redukcji tkanki tłuszczowej (fizjologiczne aspekty wpływające na trwały efekt).
  • Diagnostyka fizjologiczna indywidualnych cech organizmu (m.in: metabolizmu), które istotnie wpływają na profil odżywiania.
  • Zagrożenia zdrowotne wynikające ze stosowania źle dobranych diet (nie uwzględniających indywidualnych cech metabolizmu), ze szczególnym naciskiem na diety "odchudzające"

Część praktyczną:

  • Podstawowe testy i metody diagnozy dietetycznej - obliczanie m.in.: skład ciała – bioimpedancja, BMI, wzory wzrostowo-wagowe, obliczanie bilansu kalorycznego oraz dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze.
  • Rejestracja żywienia – metody.
  • Wykonanie i omówienie bilansu diety (kompleksowy bilans dietetyczny).
  • Wykonanie analizy odżywiania wraz z analizą fizjologiczną indywidualnych cech organizmu (z uwzględnieniem czynników blokujących prawidłową redukcję tkanki tłuszczowej dla diety redukcyjnej).
  • Studium przypadku.

Etap 2 – (weekendowy) - Planowanie indywidualnej diety i suplementacji.

Przystąpienie do etapu 2 możliwe jest po ukończeniu etapu 1. Etap 2 prowadzony w formie interaktywnych zajęć teoretycznych ściśle związanych z częścią praktyczną, obejmuje:

Część teoretyczną:

  • Główne rodzaje diet, ocena ich skuteczności oraz potencjalnego ryzyka.
  • Suplementacja oraz mechanizmy prawidłowego łączenia wybranych środków uzupełniających (m.in: suplementów) z uwzględnieniem środków ukierunkowanych na redukcję tkanki tłuszczowej.
  • Równowaga kwasowo-zasadowa w perspektywie planowania diety zbilansowanej (biochemiczne aspekty).
  • Zasady indywidualnego projektowania diety i suplementacji (wybór składników, metody przyrządzania, łączenie składników żywieniowych, rozkład ilościowy i jakościowy w ciągu dnia itd.). Z uwzględnieniem m.in.: diety redukcyjnej.
  • Podstawy aktywności fizycznej wspomagającej dietę redukcyjną.

Część praktyczną:

  • Projektowanie diety uwzględniającej indywidualne cechy organizmu.
  • Projektowanie suplementacji uzupełniającej z uwzględnieniem diety redukcyjnej.
  • Projektowanie aktywności fizycznej uzupełniającej dietę redukcyjną.

Do diagnozy dietetycznej oraz projektowania indywidualnej diety wykorzystywany jest również specjalistyczny program naszego autorstwa umożliwiający bilansowanie diety oraz interpretację zależności fizjologicznych żywienie - organizm (indywidualnych cech odbiorcy). Program dodawany jest do materiałów szkoleniowych dla każdego uczestnika.

Podsumowanie tygodnia

Ryc 1. PrintSC - z podsumowania tygodnia programu

Korzyści

Absolwenci etapu 1 zdobędą niezbędną wiedzę oraz praktyczne umiejętności dotyczące: prawidłowej i kompleksowej diagnostyki dietetycznej, która umożliwia prawidłowe projektowanie zbilansowanej diety oraz diety ukierunkowanej na redukcję tkanki tłuszczowej.

Absolwenci etapu 2 zdobędą wiedzę oraz praktyczne umiejętności dotyczące: projektowania diety i suplementacji dostosowanej do indywidualnych cech organizmu oraz prawidłowego planowania aktywności fizycznej wspomagającej proces redukcji tkanki tłuszczowej.

Ponadto absolwenci szkoleń otrzymają: obszerne materiały szkoleniowe (w formie wydruku oraz elektronicznej na PenDrive), elektroniczny program ułatwiający układanie i bilansowanie diety, imienny certyfikat ukończenia szkolenia; certyfikat potwierdza zdobytą wiedzę i praktyczne umiejętności oraz uprawnia do opracowywania indywidualnych planów żywieniowych dla klienta w ramach wykonywanego zawodu.

Szkolenie skierowane do

  • instruktorów, trenerów, sportowców, - korzyści ze szkolenia to umiejętność prawidłowej diagnozy dietetycznej oraz prawidłowego zaplanowania diety dopasowanej do indywidualnych cech zawodnika i cyklu treningowego wraz z prawidłowym stosowaniem suplementacji uzupełniającej. Kompleksowe podejście do procesu redukcji tkanki tłuszczowej.
  • specjalistów odnowy biologicznej, - korzyści ze szkolenia, to umiejętność prawidłowej diagnozy dietetycznej oraz prawidłowego zaplanowania diety dopasowanej do indywidualnych cech odbiorcy - wspomagającej proces odnowy biologicznej oraz umiejętność prawidłowej suplementacji.
  • fizjoterapeutów, - korzyści ze szkolenia to, umiejętność oceny odżywiania (diagnozy dietetycznej) wraz z planowaniem indywidualnej diety wspomagającej proces terapeutyczny oraz umiejętność prawidłowej suplementacji np: suplementacja kolagenem itd.
  • dietetyków, - korzyści ze szkolenia to doskonalenie warsztatu pracy wraz dokładnym poznaniem mechanizmów fizjologicznych warunkujących odpowiednią diagnozę oraz dobór lub ułożenie prawidłowej diety (dopasowanej do indywidualnych cech klienta). Kompleksowe podejście do procesu redukcji tkanki tłuszczowej.
  • pracowników służby zdrowia, - korzyści ze szkolenia to umiejętność oceny odżywiania (diagnozy dietetycznej) ułatwiającej kierunkowy proces leczenia wraz z umiejętnością projektowania diety dopasowanej do stanu pacjenta. Np: wspomaganie leczenia depresji (inhibitory MAO) odpowiednim profilem diety i suplementacji (tryptofan). Kompleksowe podejście do procesu redukcji tkanki tłuszczowej.
  • osób, które chcą kompleksowo projektować własną dietę. - korzyści ze szkolenia to umiejętność kompleksowej diagnozy dietetycznej wraz z umiejętnością projektowania diety dopasowanej do indywidualnych cech organizmu, a także umiejętność właściwego stosowania supelementów.

Prowadzenie

Szkolenie prowadzone jest przez specjalistów firmy ORMA w formie intensywnych zajęć weekendowych trwających od 9:00-18:00 z przerwą obiadową trwającą 1,5h. Ponadto w trakcie szkolenia przewiduje się krótkie przerwy kawowe (5-15min) ustalane w zależności od przebiegu realizacji tematyki zajęć. Szkolenie prowadzone jest w kameralnym gronie.

dr Jacek Świat – specjalista przygotowania motorycznego oraz główny koordynator Indywidualnych Programów Treningowych. Były zawodnik i medalista Mistrzostw Polski Ju-Jitsu (1dan Ju-Jitsu). Uprawiający od wielu lat dyscypliny uzupełniającej takie jak: trening siłowy, pływanie, bieganie, kolarstwo. Absolwent AWF w Katowicach, posiadający specjalizację z odnowy biologicznej, masażu oraz gimnastyki korekcyjnej. Doktor nauk o kulturze fizycznej – praca doktorska: „Dynamika potencjału siłowego oraz wybranych markerów biochemicznych po treningu oporowym skojarzonym z suplementacją kreatyną u mężczyzn”. Od 2007r. kierownik i wykładowca na kursie dietetyki (redukcja masy ciała, analiza fizjologiczna odżywiania i diety) oraz kursie - specjalistyczny drenaż limfatyczny w MSP-Pakt.

Miejsce

Szkolenie prowadzone jest w "Ekspert Zdrowia", al. Wojska Polskiego 184b w Szczecinie.

Termin i koszt

Terminy szkoleń:

Etap 1:
23-24 lipiec 2016
Etap 2:
30-31 lipiec 2016

Koszt szkolenia:

  • 2500 zł - zgłoszenie na dwa etapy.
  • 1450 zł - zgłoszenie na jeden etap.

Wszelkie pytania prosimy kierować pod numer: 32 445 37 10 lub mailowo: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Prezentacja szkolenia z Dietetyki i Suplementacji